Odds på politik

Det finns få spelobjekt som är så spelvärda som politikoddsen. De skarpaste oddsarna såg både Brexit och Donald Trump komma, men även att SD skulle vara undervärderade i valet 2014 och övervärderade i valet 2018. Frågan är bara vad man ska ta hänsyn till när man ska oddsa på politik?

Alla olika plattformar har en politisk agenda. Om en opionsundersökning är gjord av Aftonbladet kan du utgå från att den kommer att vara vinklad för att gynna vänstern. Så samma sätt kommer de borgerliga partierna vara i topp om en optionsundersökning är gjord av GP. Så, det första du ska tänka på är var och i vilket sammanhang undersökningen är gjord. Högerpartierna var enormt överrepresenterade i sociala medier inför riksdagsvalen 2018.

Sätt dig in i väljaren huvud

Oavsett om det är Idol, Kristallengalan eller Riksdagsvalet måste du sätta dig in i hur röstaren tänker. Vad är det för målgrupp och vad har de för kritierier. Amerikanarna var trötta på den stela, slipade och intetsägande politikern, därför vann Trump valet 2016.

Kommunikation är det viktigaste

Donald Trump är den politiker som kommunicerar mest i sociala medier, men inte nog med det, pappertidningar och nyhetskanaler tar upp hans tweets vilket gör att hans budskaps sprids dubbelt, utöver de som nås av hans sociala medier. Det samma gäller i alla andra politiska sammanhang. Syns och hörs du inte så finns du inte.

Läs på hur det historien ser ut

Kan du svensk politik så vet du att Socialdemokraterna är maktfullkomliga och håller sig kvar vid makten med näbbar och klor. Därför var det uppenbart att Annie Lööf var fullständigt chanslös att bli statsminister. Ändå spelades hon så lågt som 3,20 när förhandlingarna låste sig mellan Moderaterna och Socialdemokraterna.

Summering

Frågan du ska ställa dig är hur vinklad/korrupt är undersökningarna som görs inför ett val. Finns det ett mörkertal och hur stort är det? Du själv måste göra den värderingen och när du är tillräckligt bra på det, då kan du hitta mycket bra spelvärde på politik.

Läs vårt speltips om Amerikanska presidentvalet 2020 här.

Leave a Reply

Login with: 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>