Spelguide

Här samlar vi frågor och svar på sport- och spelrelaterade frågor som rör oddsande på nätet. Oavsett om oddsande på nätet är nytt för dig eller om du oddsar frekvent lovar vi att det finns något du kan lära dig av vår spelguide.

Var kan man oddsa stort?

Olika spelbolag har olika insatstak. Det kan bero på att spelbolaget inte vill ta för stor risk eller för att du försöker spela på en marknad med låga insatstak. Du kan till exempel alltid spela för högre summor på Champions League än på division 1 i fotboll. De flesta spelbolag höjer sina insatstak närmare matchen. När ett odds släpps så kanske du kan spela 1000 kr men precis innan matchstart kan du oftast spela mer. Det beror på att spelbolaget känner sig säkrare desto mer spel som kommit in.

Hur högt kan jag oddsa?

Hur högt du kan betta beror i första hand på hur stor matchen är. Om Novak Djokovic möter Roger Federer i Wimbledon kommer du kunna satsa större än på en match på Challenger touren. Maxvinster hos de flesta spelbolagen ligger på cirka en miljon kronor. Det vill säga, om du satsar 1000 kr kan du maximalt ha 1000 i odds. Om du vill spela mer än vad som tillåts kan du skicka ditt spel på manuell granskning. Det betyder att din kupong skickas till en oddssättare som granskar spelet och väljer sedan om du får spela mer eller inte. De allra flesta spel som skickas på manuell granskning godkänns.

Bästa spelbolag för live betting?

Att spela när matchen är igång kan ge en extra fördel men framför allt en bättre spelkänsla. Många tycker att det är roligt att först kunna se hur spelarna eller laget ser ut innan man väljer sina insatser. Om du gillar att spela live ska du kolla efter spelbolag som har en snabb liveklient så att oddsen uppdateras snabbt när något händer i matchen, om ett spelbolag har en seg hemsida kommer många av dina spel nekas vilket gör att du i värsta fall inte ens får igenom ditt spel. En annan sak du ska tänka på är hur många marknader spelbolaget har på dina favoritsporter. Gillar du till exempel att spela live på tennis är det viktigt att spelbolaget erbjuder vem som vinner nästa poäng och hur många games det blir i matchen.

Vad är asian handicap?

Så du undrar vad asian handicap är? Det betyder att du börjat ta nästa kliv i din bettingkarriär. Asian handicap används flitigt av proffsen. Lite förenklat betyder asian handicap att du spelar på hur jämnt det kommer att bli i matchen och inte nödvändigtvis vem som vinner matchen. Spelbolaget ger helt enkelt ena laget eller spelaren ett försprång för att kunna jämna ut oddsen på matchen. Om Barcelona möter BK Häcken vet alla att Barcelona kommer vinna, men frågan man ställer sig med asian handicap är med hur mycket Barcelona kommer vinna med? Det finns flera typer av asian handicap som listas här nedanför.

Vad är asian handicap +0,75

Asian hancicap +0,75 används främst på fotboll. Det är lite komplicerat så häng med nu. När du spelar asian handicap +0,75 kan man lite förenklat säga att ditt spel är uppdelat på två olika insatser. Satsar du 100 kronor så går 50 kronor till det lag du tror ska vinna och de resterande 50 kronorna ger motståndarlaget ett måls försprång. Till exempel:
Om du spelar 100 kr på Valencia +0,75 mot Barcelona har du spelat 50 kr på att Valencia vinner med 0,5 måls försprång, med andra ord att de vinner eller spelar oavgjort i matchen. Men du har också spelat 50 kr på Valencia +1 vilket betyder att du får insatsen tillbaka om Barcelona vinner med exakt ett mål. Så hur blir det då om Barcelona vinner med exakt ett måls maginal? Då går de första 50 kronorna som du spelat på Valencia +0,5 förlorade. De resterande 50 kronorna som du spelat på Valencia +1 blir annullerade vilket betyder att du får tillbaka insatsen. Det betyder att du allt sammantaget får tillbaka 50 kr på din satsade 100-lapp.

Vad är asian handicap +1,25?

Asian handicap +1,25 betyder att din insats är uppdelat i två olika spel. Häften av din insats är spelad på asian handicap +1 och andra hälften är spelad på +1,5. Till exempel: Om Barcelona möter Valencia och du spelar Valencia +1,25 och matchen slutar 1-0 till Barcelona så får du insaten tillbaka på hälften av din insats och den andra halvan får du vinst på. Om matchen slutar 1-1 får du vinst på båda dina spel och det fullständiga oddset som du spelade till betalas ut.

Vad är fördelarna med asian handicap?

Den största anledningen till att många använder sig av asian handicap är för att minimera risken och därmed minska variansen i bettet. Att minsta variansen betyder att du inte kommer ha lika stora vinster när du vinner med inte heller lika stora förluster om det går dåligt. Ditt spelade hamnar därför på en jämnare nivå.
Om du tycker att det är för riskabelt att till exempel spela på att Barcelona ska vinna mot Valencia med minst två mål (asian handicap -1,5) kan du istället välja att spela asian handikap –1,25 och där med få hälfen av insatsen tillbaka om Barcelona bara lyckas vinna med ett mål.

Finns det några nackdelar med asian handicap?

Det beror lite på hur man gillar att betta. Många spelare tycker att det är svårare att förutse hur jämn eller ojämn en match kommer bli och nöjer sig därför med att spela på matchvinnare. Om du däremot tycker att du kan förutspå matchbilden är asian handicap en bättre spelform för dig. Gillar du att spela extra stort kan du få problem med att spela på asian handicap. Det är nämligen nästan alltid ett lägre insatstak på asian handicap jämfört med att spela matchvinnare.

Hur vinner jag på odds?

För att bli en vinnande spelare på odds måste du börja tänka som en vinnande spelare. Att satsa på ett lag handlar inte om att du tror att laget kommer vinna eller inte. Du ska istället alltid ställa dig frågan vilken procentchans laget har att vinna. Om Barcelona möter Valencia måste du alltså fråga dig själv vilken chans Barcelona har att vinna. Den analysen bör du göra på flera olika grunder. Till exempel på vilken startelva lagen ställer upp med, vilket underlag matchen spelas, är det naturgräs eller konstgräs eller hybrid? Hur bra har laget spelat på de olika underlagen? Det finns massvis med parametrar att ta hänsyn till. Den allra viktigaste är ofta motviation. Ibland kan du se ett jättehögt odds på Barcelona i Champions League, men då bör du ställa dig frågan om hur mycket Barcelona har att spela för och vilka spelare som förväntas starta. Kan du lista ut det, då kommer du vinna stort.
För att vinna på odds behöver du inte nödvändigtvis göra alla värderingar själv. Du kan rygga andra duktiga spelare som delar med sig av sina speltips. Men det är viktigt att ha någon form av grund att stå på, därför gäller det att läsa på och titta på så mycket sport som möjligt.
Att spela tidigt är en gammal klyscha som ofta stämmer. När oddsen släpps är de mindre korrekta än precis innan matchstart och då går det ofta att hitta fynd. Men den klyschan stämmer långt ifrån alltid. Många gånger händer det att ett lag eller en spelare blir överspelade och att spelbolagen paniksänker oddset vilket gör att det finns spelvärde på motståndaren. När det händer är det bättre att spela precis innan matchen startar.
När oddset ökar kallas det lite slarvigt att oddset ”driftar”. Så när spelbolagen ökar oddset på ena sidan så driftar den. Om till exempel Valencia har gått från odds 4,50 till 5,50 mot Barcelona så driftar oddset på Valencia. Man brukar också säga att oddsen då droppar på Barcelona. Deras odds har alltså gått ner och droppar med andra ord.
En annan sak som är viktigt att tänka på om du vill vinna på odds är att ha konton hos flera olika spelbolag. Du vill alltid spela till det högta tillgängliga oddset och eftersom de allra flesta spelbolagen gör olika bedömning, åtminstone delvis, ska du naturligtvis alltid välja det spelbolag som erbjuder högst odds.

Vilket spelbolag erbjuder högst odds?

Vilket spelbolag som erbjuder högst odds beror ofta på vilken sport det gäller. På tennis ligger XX nästan alltid högst medan XX erbjuder högst odds på ishockey. När du väljer spelbolag bör du tänka på vilken sport du bettar mest och därefter tittar du på vilket spelbolag som har högst odds på den sporten. Men det är ändå alltid bra att ha konton hos flera olika spelaktörer.

Vilka sporter är enklast att vinna pengar på?

Det beror till största del vilka sporter du är intresserad av. Om du har koll på fotboll är det bäst att du håller dig till att betta på fotboll. Men för att vinna pengar på betting måste du i slutändan vara bättre än oddssättaren. Och då måste du tänka på vilka sporter som är svårast att sätta odds på? Alla oddssättare har inte jättebra koll på sina ligor. Så om du läser på om vissa mindre sporter – till exempel bandy, innebandy, lägre divisioner i fotboll och lägre divisioner i ishockey så kommer du tillslut ha en fördel mot oddssättare och kan genomskåda hans misstag (ja, ”han”, det är nämligen uteslutande män som jobbar som oddssättare)
Men för att summera vilka sporter som är enklast att vinna pengar på, så kan vi konstatera att det aldrig är enkelt att vinna pengar på odds, det handlar om att göra hemläxan och ha mer kött på benen än vad oddssättare har.

Hur blir man oddssättare?

Den bästa vägen att gå för att bli oddssättare är att börja ge ut speltips själv. Är du duktig på att reka och har bevisade bra resultat över minst 1000 spel kan du använda det när du söker jobb. De allra flesta oddssättarna jobbar på Malta men det finns och en hel del som frilansar och kan därmed jobb från valfri ort. När du söker jobb som oddssättare är det viktigt att du är ödmjuk, väldigt många oddschefer har tidigare jobbar som oddssättare vilket ofta betyder att de har stora egon. Därför är det ingen bra idé att kritisera oddssättningen hos spelbolaget du söker jobb hos. Då är det bättre att säga att du är säker på att du kan bidra till teamet.
De flesta oddssättarna börjar med att jobba med liveodds. Det kräver minst expertis och är därför ett enklare jobb att ta. Därefter jobbar du dig upp till oddssättare och kanske en vacker dag till oddschef. Det handlar i slutändan om hur bra jobb du gör.

Vilken oddsbonus ska jag välja?

Nästan alla spelbolag erbjuder en bonus på din första insättning. Den vanligaste bonusen är 100% upp till 1000 kronor med 6 gånger omsättningskrav. Det betyder att du måste omsätta bonusen sex gånger innan du kan ta ut pengar eller förflytta dina pengar till casinot eller pokern. Anledningen till att det finns omsättningskrav är för att många missbrukar bonusar. Det vanligaste är att spelbolaget har ett minumumkrav på odds 1,50 eller 1,80 på bonuspengarna. Med andra ord kan du inte omsätta bonusen på odds 1,01. Ofta måste bonuspengarna omsättas inom 30 dagar. Det kan låta mycket men det går ofta snabbt att omsätta en bonus.
Om du gillar att spela till höga odds är det en bra idé att välja ett spelbolag med storbonus med högt omsättningskrav. Om du för det mesta spelar till höga odds kommer du ändå att omsätta bonusen medan du spelar och behöver inte tänka på minimumoddset.
Om du istället gillar att spela till lägre odds är det bättre att ta en oddsbonus som har omsättningskrav på 1,50.

Vilket spelbolag har bäst kampanjer?

De flesta spelbolag har kampanjer för att öka din spelupplevelse. Syftet är att du ska kunna vinna resor, gratisspel, riskfria spel eller teknikprylar mot att du är lojal mot spelbolaget. När du deltar i kampanjer är det viktigt att du läser reglerna för kampanjen. Ibland kan det till exempel stå att du måste spela på en specifik sport till ett visst odds vilket kan vara lätt att glömma av. Det du bör tänka på innan du deltar i en kampanj är till exempel på om du kan vara ledig under dagar för resan (om det är en resa i potten). Många gånger får du nämligen inte byta ut din vinst mot kontanter eller bonusar.
Om det är gratisspel, riskfria spel eller bonuspengar i potten är det viktigt att du läser på hur lång tid du har på dig att omsätta vinsten. Det kan skilja sig från kampanj till kampanj.

Måste jag skatta om jag vinner på odds?

Sedan den nya spelreglerningen som trädde i kraft 1 januari 2019 behöver du inte skatta för vinster på de spelbolag som har spellicens i Sverige. Däremot kan du behöva skatta på vinster gjorde på spelbolag som inte har licens i Sverige. Om du ändå vill spela på spelbolag som inte har licens i Sverige rekommenderar vi att du använder dig av Neteller eller Revolut som är onlinebanker.

Oddsa utan konto

Numera finns det mängder av spelbolag som gör att du kan oddsa utan konto. Vad det i verkligen betyder är att du loggar in med bankid och därmed behöver inte spelbolaget dina personuppgifter – de kommer ju automatiskt när du loggar in med bankid. När du kopplat upp dig med bankid kan du också göra dina överföringar direkt – allt går med ljusets hastighet.
Den enda nackdelen med att oddsa utan konto är att du inte ger ut varken ditt mobilnummer eller e-mailadress vilket gör det svårt för spelbolaget att kontakta dig om du till exempel vunnit en kampanj eller vill erbjuda dig en bonus eller ett gratisspel. En annan sak som vi har märkt är att du i regel erbjuds färre bonusar när du oddsar utan konto.

Kan jag få cashback på mina förluster?

En vanlig småspelare får inte cashback på de förluster han gör. Däremot kan lojala storspelare få cashback om man visar sig vara just lojal. För att förhandla till sig en cashback måste du spelat minst i ett par månader och varit aktiv hos spelbolaget samt kanske deltagit i en del kampanjer. Många storspelare får en egen kontaktperson på spelbolaget som man kan kontakta för att förhandla fram dealer. Det kan till exempel vara månadsvisa gratisspel, cashback eller riskfria spel.

Var kan jag oddsa och livestreama sport?

De bästa siterna erbjuder både livestream och livebetting. Däremot är det olika när det kommer till rättigheter, vi har listat de största spelbolagen och vilka rättigheter de har att visa sport i Sverige.

Bästa spelbolag med mobilen?

Det är inte alltid som man i lugn och ro sitter framför datorn och kan lägga sin kupong. Det vanligaste nu för tiden är att lägga sitt spel på bussen eller på tunnelbanan, eller kanske när man är på väg till lunchen. Faktum är att nästan 80% av alla spel på den svenska spelmarknaden läggs via mobilen. Det kanske låter mycket men hos de flesta spelbolag stämmer den siffran. Har du själv någon gång lagt ett spel via mobilen? Ja, vi tänkte väl det. Därför har vi listat de bästa spelbolagen via mobilen. Vad vi har i åtanke när vi listar de bästa spelbolagen med mobilen är hur snabba de är, hur användvänliga de är och hur lättnavigerad de är.

Spelbolag med bra casino

Många gillar i första hand att oddsa och följa de största idrottsligorna men så finns det spelare som även gillar att koppla av under helgen och sätta över några hundralappar i casinot. När man spelar casino ska man i åtanke att spelbolaget har ca 94 till 97 procent återbetalning på de olika spelen vilket gör att du inte ha några fördel, oavsett hur mycket du pluggar på. Däremot kan det vara värde att spinna på stora jackpottar som når skyhöga höjder. Det är fortfarande väldigt liten chans att vinna men om turen skulle vara framme kan du luta dig tillbaka och köpa sommarställe i Bahamas och en lyxlägenhet i New York.